Blogtour: De Lovebus

De lovebus coverAuteur: Tjibbe Veldkamp
Pagina’s: 174
Genre: Young Adult
Publicatie: Querido, februari 2017
ISBN: 9789045120591
Rating:

Op zaterdagavond 7 februari 1976 werden in Medum en omgeving twee mensen vermoord, er viel één zwaargewonde en acht personen hadden medische zorg nodig voor lichtere verwondingen. Al dat geweld draaide om seks. Dit is het verhaal van die avond. (Beschrijving Bol.com).

goodreads button


Een aantal weken geleden kregen wij een mailtje van uitgeverij Querido, of wij mee willen doen met de blogtour van De Lovebus. Na het lezen van de beschrijving van het boek was ik niet direct enthousiast, maar ik besloot een gok te wagen. Er zijn namelijk moorden gepleegd en er is geweld gebruikt. Dat allemaal om een reden: seks. Ik verwachtte daarom toch een spannend verhaal, en ik was benieuwd hoe seks (in een Young Adult-boek) kon leiden tot moorden en geweld.

In het eerste hoofdstuk van het boek maak je kennis met J.J., een negentienjarige jongen die chauffeur is van de lovebus. Je vraagt je vast af wat de lovebus is, en ook daar wordt direct in het eerste hoofdstuk antwoord op gegeven. Het is een bus waarin je de liefde kan bedrijven. Cathelijn besluit dat ze de lovebus voor een uur wil huren, om samen met iemand seks erin te hebben. Wie degene is maakt haar niet uit. Ze vraagt zelfs of J.J. het met haar wil doen. Hmm, dat klinkt vreemd. Geloof me, dat is het ook. De Lovebus beschrijft de dag van 7 februari 1976, waarbij meerdere perspectieven aan bod komen. Zo wordt er geschreven vanuit het perspectief van J.J., maar ook dat van Cathelijn. Je krijgt te weten waarom ze zo graag seks wil hebben, en waarom ze dat per se nu wil hebben.

Ik vond het vervelend dat er vanuit verschillende perspectieven geschreven werd. Het rukte me letterlijk weg uit het verhaal van een personage. In sommige boeken vind ik het geen probleem dat er vanuit verschillende perspectieven werd geschreven, maar hier had ik er toch wel last van. Niet dat ik niet kan begrijpen waarom het is gedaan, ik kan dat juist heel goed! Hierdoor konden verschillende verhaallijnen beter worden benadrukt en toegelicht door de verteller. Er spelen namelijk verschillende personages een rol bij de gebeurtenis van 7 februari 1976, en zo kom je meer over die personages te weten. Alleen vond ik de overgang van de personages niet helemaal soepel verlopen. Zoals ik al zei kreeg ik het idee dat ik uit een verhaal van iemand werd getrokken. Daar komt ook nog eens bij kijken dat veel dialogen in het verhaal overlappen. Zo wordt er een dialoog beschreven vanuit het perspectief van J.J., en op een later moment wordt PRECIES hetzelfde dialoog vanuit het perspectief van bijvoorbeeld Cathelijn geschreven. De gedachtegangen van de personages zijn wel anders, maar wat er tegen elkaar verteld wordt, blijft precies hetzelfde! Hierdoor waren veel gebeurtenissen in het verhaal dubbel beschreven, iets waar ik mij enorm aan ergerde.

Mede door het feit dat ik op deze manier geen band wist op te bouwen met de personages, sprak het verhaal me ook gewoon niet aan. Het hele boek draait alleen maar om seks, en het wordt ook nog eens op een botte en niet-subtiele wijze beschrijven. Dus geen sexy Fifty Shades of Grey-gebeuren. Nee, het wordt beschreven als iets wat je zomaar met Jan en alleman kan doen; alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Er zullen vast wel mensen zijn die inderdaad zo denken, maar het is niet gezond wanneer een zestienjarig meisje dat denkt. Wat er dus eigenlijk in het verhaal gebeurd, is heel erg heftig! Echter voelde ik dit niet zo, niet op de manier waarop ik het hoorde te voelen. Ik vond het wel heftig, maar ook hartstikke raar en het WTF-gehalte vond ik in dit boek gewoon erg hoog. Ik voelde daarbij totaal geen medelijden met Cathelijn, ik kon totaal niet met haar meeleven.

De Lovebus wist mij dus niet te pakken. In het begin had ik wel wat verwachtingen bij het boek, maar die waren niet torenhoog. Erg jammer dat zelfs mijn minste verwachtingen niet waar gemaakt konden worden.

Er doen nog meer blogs mee met de blogtour! Eerder kon je al recensies vinden van Bente (Stories by Bente), Kelly (Bright Blue Books) en Kiki (De BookGeek). Er komen nog recensies van Wendy (Passie Voor Boeken), Deborah (BoekieLezen), Sandra (In De Boekenkast) en Femke (BiblioFem) aan!

Liefs,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *