Music Monday: Mockingjay, A Fine Frenzy – Stood up

Het is weer een nieuwe maand, dus er is weer een nieuwe maandelijkse Music Monday!

In November is de derde film van The Hunger Games, Mockingjay deel 1, uitgekomen. Ik ben helemaal gek van de boeken en ondanks dat ik het derde boek uit de trilogie het minst vond, vond ik de film heel goed. Het nummer ‘Stood up’ van A Fine Frenzy vond ik al bij het boek passen, maar bij de film net zo goed!

Waarschuwing: Bevat spoilers.

Je kan de tekst van dit nummer eigenlijk in twee delen verdelen, net als het boek. Het eerste deel bestaat uit het refrein, een couplet en een refrein:

We are not frightened anymore
We stood up, we stood up
There are two of us, there will be more
They’ll show up, they’ll show up, they’ll show up

You can blame a change of mind
A seismic shift in time
They told us not to fight
But we’ll fight until we die

‘Cause we are not frightened anymore
We stood up, we stood up
There are two of us, there will be many more
They’ll show up, they’ll show up.”

De tekst beschrijft hier hoe een opstand is begonnen: Twee mensen die van gedachten zijn veranderd en zich toch verzetten tegen de gevestigde orde, ook al is hun verteld dat niet te doen. Doet je dat niet heel erg denken aan Katniss en Gale in het eerste boek, omdat zij al jarenlang illegaal aan het jagen zijn? En in het tweede en derde boek aan Plutarch en Finnick, die allebei een goede reputatie hebben opgebouwd in het Capitool, maar eigenlijk bij de rebellen horen? En de bewoners van District 13? Het Capitool heeft zijn bewoners jarenlang streng onder de duim gehouden, maar in Catching Fire is al goed te merken dat er iets is veranderd in de districten, wat in Mockingjay volledig naar buiten komt: de mensen zijn het beu.

Dan komen we aan bij het tweede deel van de tekst:

And so they sunk every ship we sailed
But we stood up, yeah we stood up
And they fought hard, but somewhere fighting failed
They’re all shook up, they’re all shook up, all shook up

When steel and concrete break
Beneath the steady waves
Of fearless hope and grace
In kindness there is strength

‘Cause we are not frightened anymore
We stood up, we stood up
And there are two of us, there will be more
Oh, they’ll show up, they’ll show up, yeah they’ll show up

We are not frightened anymore
We are not frightened anymore”

In Catching Fire en in Mockingjay probeert President Snow de rebellen onder de duim te houden, maar deze beginnen steeds harder terug te vechten. Ook in de rijkere districten en in het Capitool wordt het daardoor onrustig: “They’re all shook up”. Na het laatste refrein hoor je op de achtergrond een groep de tekst “we are not” meezingen, waarmee als het ware op muzikale wijze wordt uitgebeeld dat een grotere groep mensen zich heeft aangesloten. Hier heb ik altijd de scene uit Mockingjay in mijn hoofd waarin Katniss ‘The Hanging Tree’ zingt en waarbij de rebellen uiteindelijk ook mee gaan zingen.

Welk nummer doet jou denken aan Mockingjay?

Monica

Related Posts

 • Film Review: Love, Simon

  Paper Towns cover

  Everyone deserves a great love story. But for seventeen-year old Simon Spier it’s a little more complicated: he’s yet to tell his family or friends he’s gay and he doesn’t actually know the identity of the anonymous classmate he’s fallen for online. Resolving both issues proves hilarious, terrifying and life-changing. Directed by Greg Berlanti (Riverdale, The Flash, Supergirl), screenplay by Elizabeth Berger & Isaac Aptaker (This is Us), and based on Becky Albertalli’s acclaimed novel, LOVE, SIMON is a funny and heartfelt coming-of-age story about the thrilling ride of finding yourself and falling in love. (Beschrijving: 20th Century Fox)

  Rating:

  Read More

 • Unboxing: Fairyloot – So Royal

  Sinds een paar maanden koop ik de Fairyloot boxen. Ik was voorheen kei fan van Celebrate Books (nog steeds) maar die kan ik helaas niet naar Londen versturen dus ben ik overgestapt naar Fairyloot. Disney en zeker Frozen is my jam, dus toen ik het thema zag en de illustratie die er bij hoorde was ik helemaal verkocht.

  Read More

 • Review: Peril (Peril #1)

  Peril coverAuteur: Joss Stirlineg Pagina’s: 301 Genre: YA, Fantasy, Post-apocaliptic Publicatie:  juli 2017 Rating: Seventeen-year-old Meri Marlowe may be the last of her kind. Able to see peril – a colour in the UV spectrum – she is hunted by mortal enemies who will settle for nothing less than the end of her race. After losing her American parents, she has been on the run for years and is now hiding out in a climate-changed London with her guardian, Theo. Kel Douglas is one of an ancient people whose skin is covered in beautiful peril-coloured patterns when they come of age. By day he is an ordinary student, the rest of the time he is bodyguard to the heir to the throne. That’s until he meets Meri. First book in a new series set in the near future. Perfect for fans of the Hunger Games or the Starcrossed Trilogy.

  goodreads button

  Read More

 • Blogtour Review: S.T.A.G.S.

  Auteur: M. A. Bennett Pagina’s: 304 Genre: YA, Contemporary, Thriller Publicatie:  Oktober 2017 ISBN: 9789030503477 Rating: Greer MacDonald studeert aan St. Aidan the Great School (S.T.A.G.S.), een privéschool waar tradities hoog in het vaandel staan. Greer is een buitenbeentje, totdat ze samen met twee andere scholieren wordt uitgenodigd voor een weekend weg met de Medievals: de elite-club van de school. Het weekend belooft er een te worden waarin bloedsport centraal staat. Wat Greer niet weet is dat er uitnodigingen zijn die je beter niet kunt accepteren. goodreads button

  Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kavana

Quisque consectetur convallis ex, quis tincidunt ligula placerat et.

Subscribe and follow

Popular Post

Subscribe To My Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit dolore magna

Popular Post