Music Monday: Eleanor & Park

Music Monday

De Music Monday van Augustus gaat over een van mijn favoriete koppels uit de boekenwereld: Eleanor & Park, uit het gelijknamige boek van Rainbow Rowell. Muziek speelt in dit boek een belangrijke rol omdat Park zijn muziek deelt met Eleanor en dit voor hun – zeker in het begin van hun prille romance – een van de belangrijkste manieren is waarin ze samenkomen.

Waarschuwing: bevat spoilers

Eleanor&Park

Eleanor en Park zijn allebei buitenbeentjes. Ze zijn beiden niet echt geliefd op school en als ze elkaar voor de eerste keer ontmoeten in de schoolbus, zijn ze ook niet echt geliefd door elkaar. Maar omdat er geen andere plekken vrij zijn in de bus, komen ze toch naast elkaar te zitten. Langzaam aan begint er iets te bloeien. Eerst delen ze hun liefde voor stripboeken. Daarna hun liefde voor muziek.

Eleanor blijkt, net als Park, ook een buitenbeentje te zijn in haar muzieksmaak. Beiden houden van bands zoals The Smiths, U2 en Joy Division. Hoewel dat wel hele bekende bands zijn uit die tijd, was het in die tijd zelf niet echt de mainstream muziek. Maar denk je dat Eleanor en Park daar wat om gaven? Absoluut niet.

Hun liefde voor deze bands is iets wat hen samenbrengt, ook al uiten ze dit in het begin op andere manieren. Park zijn koptelefoon is namelijk in de bus zowat niet meer van zijn hoofd te denken, en Eleanor schrijft titels van liedjes op de kaften haar schoolboeken. Op dat moment heeft ze nog geen een van deze nummers geluisterd, maar als Park ernaar vraagt legt ze hem uit dat het voor haar een soort wishlist is. Ze heeft wel gehoord over deze bands en deze nummers, maar zelf geen beschikking over een walkman en cassettes, en kan ze dus zelf niet luisteren. Park besluit dan om haar zijn walkman uit te lenen, zodat ze eindelijk met een aantal van deze nummers kennis kan maken. Daarna wordt muziek voor hun een van de belangrijkste gespreksonderwerpen. Hun favoriete bands en nummers zijn dan ook dingen die regelmatig terugkomen in hun conversaties.

Maar wist je dat de muziek die in het boek voorkomt ook voor de schrijfster, Rainbow Rowell, van groot belang is? Ze heeft zelfs een hele blogpost geschreven over de playlist die zij heeft gemaakt toen ze het boek ging schrijven. Die blogpost is hier te vinden. In de blogposts staan ook links naar de playlists die zij gemaakt heeft. Een grote playlist, waarin haar playlists zijn samengevoegd, is hier te vinden, of hieronder:

Liefs,

Monica

One Comment on “Music Monday: Eleanor & Park”

  1. Oe, tof dat ze er een playlist van heeft gemaakt! Ik vind dat boek sowieso tof, alleen al door de mate waarin muziek een rol speelt in dat boek. En dan ook nog uit die tijd. Ik ga die playlist eens luisteren!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *