Boeken over de Tweede Wereldoorlog

Vlag
Vandaag is het Bevrijdingsdag en daar wilden we bij Booknuts toch iets mee doen. Er zijn namelijk veel boeken over de Tweede Wereldoorlog verschenen, waaronder ook een aantal YA. Onze aanraders zetten we vandaag voor jullie op een rijtje!

Marcus Zusak – De Boekendief
Een van de eerste boeken die in mijn hoofd opkwam was De Boekendief. Het speelt zich af in 1939 en volgt het leven van het meisje Liesel, voor wie boeken een belangrijke rol gaan spelen in haar leven. Haar verhaal is bovendien verteld door een wel heel bijzondere verteller, wat het erg speciaal maakt. Hoewel ik er tijdens de eerste paar hoofdstukken niks aan vond, had ik aan het einde van dit boek echt een brok in mijn keel!


Elizabeth Wein – Codenaam Verity

Codenaam Verity volgt het verhaal van verzetsstrijder Verity en haar vriendin, die samen een speciale missie uit moeten voeren. Als dit mis gaat en Verity gevangen wordt genomen, staat er veel op het spel. Dit boek wist mij vanaf het begin meteen mee te slepen en ik vond het dan ook helemaal niet leuk dat ik hem al zo snel uit had!

Haar naam was Sarah
In 1942 wordt de tienjarige Sarah met haar familie opgepakt tijdens een razzia in Parijs. Voordat de politie haar appartement binnendringt, weet Sarah haar kleine broertje Michel nog op te sluiten in de kast. Zestig jaar later krijgt journaliste Julia Jarmond de opdracht om een artikel over deze razzia te schrijven. Via het dossier van Sarah komt ze achter een lang verborgen geheim. Ik heb dit boek zelf nog niet gelezen, maar hij staat al wel een hele tijd op mijn lijstje!

Jonathan Safran Foer – Alles is Verlicht
De joodse student Jonathan vertrekt naar het Oekraïense platteland, op zoek naar de vrouw die het leven van zijn grootvader gered heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog. Samen met zijn tolk Alex maken zij een onvergetelijke zoektocht waarbij ze niet alleen meer over Jonathan’s roots te weten komen, maar ook over die van Alex. Het gebrekkige Engels van Alex maakt het soms moeilijk om door dit boek heen te komen, maar dat geeft het ook wel weer iets hilarisch.

Elizabeth Wein – Rose Onder Vuur
Rose Onder Vuur gaat over de pilote Rose, die na een geheime missie terecht komt in een berucht concentratiekamp voor vrouwen. De vriendschap met haar medegevangenen geeft haar hoop in deze verschrikkelijke omstandigheden, maar is het genoeg? Ook dit boek heb ik nog niet gelezen, maar Codenaam Verity vond ik erg goed, dus ik ben ook wel benieuwd naar dit andere boek van Elizabeth Wein!

 

J.L. Witterick – Het Geheim van mijn Moeder
Dit boek is een verzameling korte verhalen die zich allemaal afspelen in Polen, 1939. Ieder verhaal is verteld vanuit een ander karakter, die uiteindelijk op een of andere manier allemaal toch met elkaar verbonden blijken te zijn. Hoewel het maar een dun boekje is, is het toch een mooi en spannend geheel.

 

Carmen Reid – Codenaam Coco
Nicole is vijftien jaar wanneer de nazi’s Brussel binnenvallen in 1940. Ze gaat bij het verzet en neemt een nieuwe naam aan: Coco. Vanaf dat moment leidt ze haar leven als spion, wat de nodige risico’s met zich mee brengt, maar de prijs voor vrijheid is hoog. Zelf heb ik dit boek nog niet gelezen, maar ook deze staat al heel lang op mijn TBR lijst!

 

Hetty E. Verolme – De Kleine Moeder van Bergen-Belsen
Iedereen kent het verhaal van Anne Frank, maar dat van Hetty Werkendam is wellicht minder bekend. Nadat Hetty en haar familie zijn gedeporteerd naar het kamp in Bergen-Belsen, waar Hetty in de kinderbarak wordt geplaatst. Omdat ze daar een van de oudsten is, krijgt ze de zware taak om voor de jongere kinderen te zorgen. Ook dit boek staat nog op mijn lijstje.

 

Heb jij een van deze boeken over de oorlog al eens gelezen?

Liefs,

Monica

Related Posts

 • Film Review: Love, Simon

  Paper Towns cover

  Everyone deserves a great love story. But for seventeen-year old Simon Spier it’s a little more complicated: he’s yet to tell his family or friends he’s gay and he doesn’t actually know the identity of the anonymous classmate he’s fallen for online. Resolving both issues proves hilarious, terrifying and life-changing. Directed by Greg Berlanti (Riverdale, The Flash, Supergirl), screenplay by Elizabeth Berger & Isaac Aptaker (This is Us), and based on Becky Albertalli’s acclaimed novel, LOVE, SIMON is a funny and heartfelt coming-of-age story about the thrilling ride of finding yourself and falling in love. (Beschrijving: 20th Century Fox)

  Rating:

  Read More

 • Unboxing: Fairyloot – So Royal

  Sinds een paar maanden koop ik de Fairyloot boxen. Ik was voorheen kei fan van Celebrate Books (nog steeds) maar die kan ik helaas niet naar Londen versturen dus ben ik overgestapt naar Fairyloot. Disney en zeker Frozen is my jam, dus toen ik het thema zag en de illustratie die er bij hoorde was ik helemaal verkocht.

  Read More

 • Review: Peril (Peril #1)

  Peril coverAuteur: Joss Stirlineg Pagina’s: 301 Genre: YA, Fantasy, Post-apocaliptic Publicatie:  juli 2017 Rating: Seventeen-year-old Meri Marlowe may be the last of her kind. Able to see peril – a colour in the UV spectrum – she is hunted by mortal enemies who will settle for nothing less than the end of her race. After losing her American parents, she has been on the run for years and is now hiding out in a climate-changed London with her guardian, Theo. Kel Douglas is one of an ancient people whose skin is covered in beautiful peril-coloured patterns when they come of age. By day he is an ordinary student, the rest of the time he is bodyguard to the heir to the throne. That’s until he meets Meri. First book in a new series set in the near future. Perfect for fans of the Hunger Games or the Starcrossed Trilogy.

  goodreads button

  Read More

 • Blogtour Review: S.T.A.G.S.

  Auteur: M. A. Bennett Pagina’s: 304 Genre: YA, Contemporary, Thriller Publicatie:  Oktober 2017 ISBN: 9789030503477 Rating: Greer MacDonald studeert aan St. Aidan the Great School (S.T.A.G.S.), een privéschool waar tradities hoog in het vaandel staan. Greer is een buitenbeentje, totdat ze samen met twee andere scholieren wordt uitgenodigd voor een weekend weg met de Medievals: de elite-club van de school. Het weekend belooft er een te worden waarin bloedsport centraal staat. Wat Greer niet weet is dat er uitnodigingen zijn die je beter niet kunt accepteren. goodreads button

  Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kavana

Quisque consectetur convallis ex, quis tincidunt ligula placerat et.

Subscribe and follow

Popular Post

Subscribe To My Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit dolore magna

Popular Post