YALfest 2016

We hebben er maandenlang naar uit zitten kijken en eergisteren was het dan eindelijk zo ver: YALfest 2016! Een evenement ontstaan uit een samenwerking van Best of YA en Blossom Books, en tot nu een van de grootste bookish evenementen van Nederland. Wij waren er uiteraard bij en zullen jullie vertellen hoe deze fantastische dag was.

Interview

Op het moment dat we aankwamen stond er buiten al een hele rij voor de deur! Het event was helemaal uitverkocht, wat betekent dat er zo’n 400 mensen zouden zijn! Nadat iedereen binnen was werd er afgetrapt door presentator Bart Boonstra. Hij riep na een welkomstwoordje alle auteurs op het podium: Becky Albertalli, Tom Ellen, Lucy Ivison, Stephanie Perkins, Ransom Riggs, Tahereh Mafi, en Arwen Elys Dayton. Eerst ging Bart hen interviewen, en daarna gingen de auteurs een quiz spelen waarbij ze vragen over elkaar moesten beantwoorden. Vervolgens was er nog tijd voor vragen uit het publiek waar uitgebreid antwoord op werd gegeven.

Daarna was het inmiddels 1 uur en tijd voor een lunchpauze. Voor iedereen was er een tasje met twee broodjes, een appel en een beker melk. Als je je eten snel op had hoefde je je echter niet te vervelen! Er waren verschillende stands waar van alles te doen was. Zo kon je bijvoorbeeld een (tijdelijke) tattoo laten zetten, fandom sieraden kopen, een karikatuur van jezelf laten tekenen, een gepersonaliseerd versje laten maken, of natuurlijk gewoon boeken kopen. Na de lunchpauze was het dan tijd voor de eerste workshoprondes. Monica volgde de workshop schrijven, die gegeven werd door auteur Iris Boter.

Iris Boter

Iris wist veel te vertellen over het schrijven van een verhaal of boek, en noemde verschillende manieren waarop je dit het beste aan kan pakken. Helaas bleef het alleen bij het vertellen en konden we niet zelf aan de slag, wat Monica wel een beetje jammer vond. Het heet immers een ‘workshop’, toch? Dan ga je er vanuit je zelf ook wel wat gaat doen. Ondanks dat was het wel een nuttig praatje en waren de dingen die Iris noemde ook wel goed om nog eens over na te denken voordat je aan het schrijven van een verhaal begint, zoals wat bijvoorbeeld het doel van je hoofdpersonage is, of zijn/haar grootste angst.

Melisa en Thyrze gingen samen met andere meiden op zoek naar de activiteiten aangezien de rij voor een foto met de auteurs al vrij lang was. Alle twee haalde wij een glitter beschildering, al was die van Thyrze beter gelukt dan die van Melisa. Ook lieten we een tattoo zetten. Thyrze was er al snel uit en liet Always op haar arm schrijven, uiteindelijk had Melisa ook een keuze gemaakt.

image

Toen de eerste workshoprondes voorbij waren, was het tijd voor weer een halfuurtje pauze, en daarna was het tijd voor de tweede workshoprondes. Monica en Daphne hadden hun workshops tijdens de eerste ronde al gevolgd, en waren nu aan de beurt voor een foto met de aanwezige auteurs. De rij was echter erg lang, dus waren ze eerst nog even bij de verschillende stands gaan kijken. Monica liet nog een tattoo op haar pols tekenen en kocht een Harry Potter sleutelhanger, en ging daarna nog even gauw naar beneden voor een foto met de auteurs.

tattoo Monica

Terwijl Monica en Daphne in de rij stonden voor een foto met de auteurs volgde Melisa de workshop Kaligrafie. Thyrze zou deze eigenlijk ook doen, maar die wilde heel graag en zelfportret. Bij binnenkomst kreeg je een vel papier, een fijnliner en een potlood. Brigit van Wijk van Poppy Red gaf de workshop en begon te vertellen over de verschillen tussen Kaligrafie en handlettering, en de verschillende materialen die je kan gebruiken. Wat een beetje jammer was was dat het niet echt een goede uitleg/presentatie was. Ze leek erg nerveus en was af en toe de draad kwijt. Ook hielp het niet mee dat het internet van de Winkel van Sinkel niet snel genoeg was om de filmpjes af te spelen. Ze legde uit over de verschillende lettertypes en de layout van je tekst. We kregen daarna wel de tijd om dingen uit te proberen en ze liep toen langs om te kijken maar gaf niet echt feedback. Ik ben lekker bezig geweest, maar ik heb niet veel geleerd.

Helaas was het alweer snel vijf uur en was het tijd om te vertrekken. Voordat iedereen naar huis ging zijn Melisa en Monica met een aantal anderen nog hotdogs gaan eten bij Dogma, waar je op vertoon van je YALfest bandje nog gratis friet bij kreeg. Daarna was het toch echt tijd om weer naar huis te gaan.

We hoeven echter niet lang te treuren dat het voorbij is, want er was vandaag ook aangekondigd dat YALfest ook in 2017 weer plaats zal vinden! De volgende editie zal plaatsvinden op 23 April in Aalsmeer en onder andere Megan Shepherd, auteur van The Cage, zal hierbij aanwezig zijn. De kaartverkoop start op 1 mei. Wij hebben er nu alweer zin in!

Zien we jou ook op YALfest 2017?

Liefs,

Team Booknuts

Related Posts

 • Film Review: Love, Simon

  Paper Towns cover

  Everyone deserves a great love story. But for seventeen-year old Simon Spier it’s a little more complicated: he’s yet to tell his family or friends he’s gay and he doesn’t actually know the identity of the anonymous classmate he’s fallen for online. Resolving both issues proves hilarious, terrifying and life-changing. Directed by Greg Berlanti (Riverdale, The Flash, Supergirl), screenplay by Elizabeth Berger & Isaac Aptaker (This is Us), and based on Becky Albertalli’s acclaimed novel, LOVE, SIMON is a funny and heartfelt coming-of-age story about the thrilling ride of finding yourself and falling in love. (Beschrijving: 20th Century Fox)

  Rating:

  Read More

 • Unboxing: Fairyloot – So Royal

  Sinds een paar maanden koop ik de Fairyloot boxen. Ik was voorheen kei fan van Celebrate Books (nog steeds) maar die kan ik helaas niet naar Londen versturen dus ben ik overgestapt naar Fairyloot. Disney en zeker Frozen is my jam, dus toen ik het thema zag en de illustratie die er bij hoorde was ik helemaal verkocht.

  Read More

 • Review: Peril (Peril #1)

  Peril coverAuteur: Joss Stirlineg Pagina’s: 301 Genre: YA, Fantasy, Post-apocaliptic Publicatie:  juli 2017 Rating: Seventeen-year-old Meri Marlowe may be the last of her kind. Able to see peril – a colour in the UV spectrum – she is hunted by mortal enemies who will settle for nothing less than the end of her race. After losing her American parents, she has been on the run for years and is now hiding out in a climate-changed London with her guardian, Theo. Kel Douglas is one of an ancient people whose skin is covered in beautiful peril-coloured patterns when they come of age. By day he is an ordinary student, the rest of the time he is bodyguard to the heir to the throne. That’s until he meets Meri. First book in a new series set in the near future. Perfect for fans of the Hunger Games or the Starcrossed Trilogy.

  goodreads button

  Read More

 • Blogtour Review: S.T.A.G.S.

  Auteur: M. A. Bennett Pagina’s: 304 Genre: YA, Contemporary, Thriller Publicatie:  Oktober 2017 ISBN: 9789030503477 Rating: Greer MacDonald studeert aan St. Aidan the Great School (S.T.A.G.S.), een privéschool waar tradities hoog in het vaandel staan. Greer is een buitenbeentje, totdat ze samen met twee andere scholieren wordt uitgenodigd voor een weekend weg met de Medievals: de elite-club van de school. Het weekend belooft er een te worden waarin bloedsport centraal staat. Wat Greer niet weet is dat er uitnodigingen zijn die je beter niet kunt accepteren. goodreads button

  Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kavana

Quisque consectetur convallis ex, quis tincidunt ligula placerat et.

Subscribe and follow

Popular Post

Subscribe To My Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit dolore magna

Popular Post