Image and video hosting by TinyPic
Het is alweer voorbij! De allereerste YA boeken week, of zoals CPNB het noemt: Literatour. Een geweldige actie van Lisa van boekhandel Stevens om ervoor te zorgen dat ook de YA lovers een mooie week hebben gefocust op YA. Wij zijn bij verschillende evenementen geweest deze week en hebben een verslagje geschreven voor jullie 🙂

ZATERDAG 21 maart: DONNER
De boeken week ging goed van start met de Donner YA middag. Veel was er niet over bekend, maar ik ben er heengegaan uit nieuwsgierigheid. Er werd veel verteld over ABCYourself. Dat is een website waarop 8 talentvolle jonge schrijvers hun kunsten laten zien en waarop de bedenkers van deze website jongeren tips geven. Je kan je aanmelden door een verhaal op te sturen welke wordt beoordeeld. De mensen van ABC kiezen er dan een aantal uit. De 8 wisselen dan ook af en toe en schrijven  iedere dag/week een verhaal. Dit zijn jongeren die niets liever willen dan schrijven. Een aantal van hun verhalen zijn ook al gepubliceerd! Dat lijkt me wel heel gaaf. Eerst lazen 5 van hen een stukje van hun verhaal voor en daarna gingen we verder met een discussie over wat nou werkelijk YA is.

Image and video hosting by TinyPic

Blossom Books en Lemniscaat waren hier voor uitgenodigd, samen met een auteur van Lemniscaat, de eigenaar van Donner en de voorzitter van de YA bookclub bij Donner. De meningen waren over sommige dingen heel gelijk, bijvoorbeeld over wat YA precies zou moeten doen. Je terug brengen (of vooruit) naar de allereerste keer dat je nieuwe dingen ontdekt of doet. Maar als het ging om YA labels waren de meningen sterk verdeeld. Lemnsicaat was huiverig om een YA label op The Fault in Our Stars the zetten, en wilde dit ook echt niet. Volgens hen was het een roman en zouden veel mensen, die normaal geen YA lezen, TFIOS niet oppakken omdat hij bij de YA staat. Velen anderen vonden TFIOS echt een YA boek. Het kwam ook vooral omdat er op YA vaak 15+ wordt gezet. Ik vond dat de leeftijdsgrens er beter af kon, en liet dit ook duidelijk merken: “Volgens mij gaat YA dan ook om de karakters die in het boek zitten, en niet de mensen die het lezen. 10-jarigen lezen De Hongerspelen, maar ik lees dit soort boeken ook gewoon en ik ben 22. Ik ken ook oudere mensen die YA lezen.” Daar werd dan weer opgezegd dat het voor de mensen die niet vaak lezen best handig is om 15+ erop te zetten, omdat ze dan beter wisten waar ze moesten zoeken en dat de mensen die veel lezen, de boeken toch wel zouden kunnen vinden. Het blijft een hele discussie.

Wat vinden jullie nou echt YA? en wat vinden jullie van de 15+ op de boeken?

Daarna gingen we weer verder met 5 mensen van ABC en toen was het tijd voor het signeren. Ik had mijn boek van Helen Vreeswijk meegenomen en heb die laten signeren. Ook heeft ze mijn review van De Kick in het nieuwe Best of YA Magazine gesigneerd. Samen met Esmee (Leesmee), Katja (ThatBlondWoman), Lisanne (Bella Mondo) en Manon hebben we nog wat nagepraat met de mensen van Van Goor & Blossom Books.

Image and video hosting by TinyPic
Foto: Kirsten van Romondt

Geslaagde eerste dag 🙂

DONDERDAG 26 maart: Boekpresentatie Hitte
Monica en ik waren samen met nog een hele hoop andere boekbloggers uitgenodigd om naar de boekpresentatie te komen. Bij binnenkomst ontvingen we een leesexemplaar en een taartje met een drankje. Achter in de boekwinkel was een scherm opgezet met wat stoelen ervoor. Het thema was zomer, dus ben ik mij snel gaan verkleden en zat tijdens de presentatie in een shirtje, korte broek en sandalen met hakken. De beste outfit van de avond was toch wel die van Joost (NerdyGeekyFanboy)

Image and video hosting by TinyPic

Helaas hadden wij geen van beide een prijs gewonnen met onze outfit later die avond, maar dat mocht de pret niet drukken.

Natasha Storm vertelde wat over de opzet van Storm Publishers en toen was het tijd voor Olga (Lis Lucassen) om te vertellen over haar boek. Ze had het idee gekregen toen ze op vakantie aan het zwembad lag. ‘Wat nou, als er een jongen op vakantie is die hier helemaal niet wil zijn. Wat nou, (toen er een animatie team meisje langs liep) Wat nou als er een meisje in het animatieteam zit die daar niet wil zijn. Wat zou er gebeuren?’ Overigens is de reden dat Olga een pseudoniem heeft gebruikt voor Hitte, omdat ze niet wilde dat haar lezers van haar andere boeken in eens raar zouden opkijken als ze zochten naar haar thrillerboeken. De naam komt van haar dochter en haar vriend. Ik vind het wel lekker klinken 🙂

Er werden wat vragen gesteld of ze meer zou gaan schrijven in dit genre van New Adult. Dat wist ze nog niet. Dit boek is voortgekomen uit de donkere plek waar ze in zat terwijl ze haar andere boek (thriller) aan het schrijven was en ze iets lichters en gezelligers nodig had. Joost kwam met de vraag: Als je een van je karakters tot leven zou mogen wekken, wie zou het zijn? Waarop ze volmondig ‘Daan’ antwoordde. Alhoewel ze het karakter Joost ook leuk vond 😉

Na nog een aantal vragen was het tijd om te signeren.

Image and video hosting by TinyPic

Daarna hebben we nog wat nagekletst met iedereen die er was en was het alweer tijd om naar huis te gaan.

Binnenkort komt er een review over Hitte. Mis hem niet!

VRIJDAG 27 maart: Uitreiking Dioraphte Prijs
Wij waren hier niet zelf bij, maar zaten met spanning te wachten op de uitslag en waren zeker niet teleurgesteld! Eleanor & Park won! Dat kon ook niet anders 😉 Het is een pracht van een boek. We hebben het boek deze week ook weg mogen geven en Jawayriya Jawed won het exemplaar. Nog gefeliciteerd!

Image and video hosting by TinyPic

VIJDAG 27 maart: Boekhandel STEVENS YA gala
Vrijdag was ook het boeken gala bij boekhandel Stevens, hier waren Daphne en ik bij aanwezig. Van 20.00 tot 22.00 was de hele boekhandel bezaaid met YA fans. Iedereen was verkleed als karakter uit een boek of liep in een galajurk. Daphne kwam in gala en ik was als Dauntless/Tris.

Helaas was vrijdag ook de stroomstoring en kon ik niet op tijd komen om bij de optocht aanwezig te zijn.

Eenmaal binnen kon je speeddaten met uitgeverijen, oa. Van Goor, Blossom Books en Clavis. Je kon ze vragen stellen over het uitgeven van een boek, tips over je eigen verhaal, je manuscript geven, noem maar op. Bedenk een vraag en je kon het stellen. Ook waren er een aantal auteurs aanwezig. Ik heb nog even staan kletsen met Jennefer Mellink en het eerste hoofdstuk van haar nieuwe boek gelezen. Het klonk erg goed! Ook Helen Vreeswijk was van de partij.

Naast Clavis kon je je laten schminken bij een van de cursisten van Lily’s Faces. Zij maken prachtige dingen! Dit was die van mij:

Image and video hosting by TinyPic

Naast natuurlijk boeken kopen, kon je je nagels bijvoorbeeld in de stijl van TFIOS of Grisha lakken. Ik heb mijn nagels TFIOS blauw gemaakt met okay wolkjes. Iemand zei dat okay niet geschreven kon worden op nagels dus zij maakten er OK van. Challenge Accepted! en uitgevoerd. Helaas geen foto gemaakt, maar de quote van de avond: “The Fault In Our Stars valt niet te OK-en.” Ook heb ik Grisha nagels bij Emmy (ZonenMaan) gemaakt, maar die waren nog vrij lastig.

Er werd natuurlijk nog een foto gemaakt van de groep.
Image and video hosting by TinyPic

Je mocht je eigen boekentas versieren met je favoriete boekenquote, maar dat hebben we allebei niet gedaan die avond.

Wel had Emmy nog een prachtige tekening gemaakt in het gastenboek van mij, Katja en haarzelf.

Image and video hosting by TinyPic
Thanx Emmy! <3

Volgens ons is deze week voor herhaling vatbaar. Vinden jullie ook niet?

Liefs,
Image and video hosting by TinyPic

Related Posts

 • Film Review: Love, Simon

  Paper Towns cover

  Everyone deserves a great love story. But for seventeen-year old Simon Spier it’s a little more complicated: he’s yet to tell his family or friends he’s gay and he doesn’t actually know the identity of the anonymous classmate he’s fallen for online. Resolving both issues proves hilarious, terrifying and life-changing. Directed by Greg Berlanti (Riverdale, The Flash, Supergirl), screenplay by Elizabeth Berger & Isaac Aptaker (This is Us), and based on Becky Albertalli’s acclaimed novel, LOVE, SIMON is a funny and heartfelt coming-of-age story about the thrilling ride of finding yourself and falling in love. (Beschrijving: 20th Century Fox)

  Rating:

  Read More

 • Unboxing: Fairyloot – So Royal

  Sinds een paar maanden koop ik de Fairyloot boxen. Ik was voorheen kei fan van Celebrate Books (nog steeds) maar die kan ik helaas niet naar Londen versturen dus ben ik overgestapt naar Fairyloot. Disney en zeker Frozen is my jam, dus toen ik het thema zag en de illustratie die er bij hoorde was ik helemaal verkocht.

  Read More

 • Review: Peril (Peril #1)

  Peril coverAuteur: Joss Stirlineg Pagina’s: 301 Genre: YA, Fantasy, Post-apocaliptic Publicatie:  juli 2017 Rating: Seventeen-year-old Meri Marlowe may be the last of her kind. Able to see peril – a colour in the UV spectrum – she is hunted by mortal enemies who will settle for nothing less than the end of her race. After losing her American parents, she has been on the run for years and is now hiding out in a climate-changed London with her guardian, Theo. Kel Douglas is one of an ancient people whose skin is covered in beautiful peril-coloured patterns when they come of age. By day he is an ordinary student, the rest of the time he is bodyguard to the heir to the throne. That’s until he meets Meri. First book in a new series set in the near future. Perfect for fans of the Hunger Games or the Starcrossed Trilogy.

  goodreads button

  Read More

 • Blogtour Review: S.T.A.G.S.

  Auteur: M. A. Bennett Pagina’s: 304 Genre: YA, Contemporary, Thriller Publicatie:  Oktober 2017 ISBN: 9789030503477 Rating: Greer MacDonald studeert aan St. Aidan the Great School (S.T.A.G.S.), een privéschool waar tradities hoog in het vaandel staan. Greer is een buitenbeentje, totdat ze samen met twee andere scholieren wordt uitgenodigd voor een weekend weg met de Medievals: de elite-club van de school. Het weekend belooft er een te worden waarin bloedsport centraal staat. Wat Greer niet weet is dat er uitnodigingen zijn die je beter niet kunt accepteren. goodreads button

  Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kavana

Quisque consectetur convallis ex, quis tincidunt ligula placerat et.

Subscribe and follow

Popular Post

Subscribe To My Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit dolore magna

Popular Post