Event: Tomofair


Een paar weken geleden vroeg een vriendin of ik mee wilde naar Tomofair in Amsterdam. Aangezien ik dan in Nederland zou zijn en de kaartjes gratis waren vond ik het wel weer tof om naar een Con te gaan. Het was wel weer een ervaring om heen te gaan als Con-ganger en niet als gopher of voor werk.

Tomofair is een van de evenementen die worden gerund door Stichting Tomo. Ze zijn begonnen met Tomocon, maar omdat ze meer evenementen per jaar wilde doen kwam daar Tomofair en Tomoparty bij. Tomocon is jaarlijks uitverkocht, en Tomofair is na drie keer in Nijmegen plaats te hebben gevonden verhuist naar het World Fashion Center in Amsterdam dit jaar. De tickets voor Tomocon en Tomofair kosten €4,99 in de voorverkoop en €9,99 op de dag zelf.

Ik ben zelf nog nooit naar een van deze evenementen geweest, dus Tomofair Amsterdam was mijn eerste blik in de evenementen van Stichting Tomo.

Bij binnenkomst laat je je ticket scannen en krijg je een stempel dat laat zien dat je betaald hebt. Op dezelfde vloer zij er al veel aan het DDRen (Dance Dance Revolution). Het lijkt op het eerste gezicht misschien niet de handigste plek, maar daardoor draait er wel lekkere muziek als je binnenkomt. Ook zag ik veel mensen op beneden verdieping rondhangen. Toen ik hoorde dat het in het WFC zou zijn leek het me al een rare plek voor een Con, en dat blijkt ook in de praktijk, want het gevoel van een Con was er niet echt op de beneden verdieping.

Je moet met twee roltrappen naar boven en dan kom je op de main verdieping. Hier hangt wel echt het Con gevoel rond. Je kreeg een blaadje met events erop, maar het was niet duidelijk aangegeven waar welke zaal was. Het had makkelijker geweest als er, net zo als op de website, een plattegrond op stond.

Voor het eten en drinken en de garderobe moest je muntjes halen, dit was vrij snel gedaan want er stond geen rij en er waren meerdere punten waar je de muntjes kon halen. De garderobe was vrij klein en de officiële garderobe was dan ook al vol toen wij aankwamen. Aan de zijkant hadden ze nog een plekje gemaakt voor de jassen & tassen, maar door gebrek aan duidelijke rijen ontstonden er twee en kon eigenlijk niemand die zijn jas had afgegeven goed weg.

Het eerste wat we deden was de food tentjes bekijken. Één was er zo druk dat we er niet eens verder naar keken. De andere had een beetje een Indonesisch tintje, had ik niet verwacht op een Japanse Con, maar het eten was best lekker. Ik kwam Joost ook nog even tegen!

Toen gingen we Dealerroom 1 in. Deze was vrij rustig en de standjes stonden vrij ver uitelkaar. Totaal niet wat ik van Dealerrooms gewend ben, maar wel lekker. De eerste stand die ik zag lagen PS2 spellen, 3 voor €10, dat kon ik natuurlijk niet laten liggen. Ik nam Harry Potter en de Steen der Wijzen mee, en Lord of the Rings 2 & 3. Natuurlijk was er een bordspellen stand met mooie magic kaarten. Ik moet ooit maar eens mijn eigen spel kopen. Verder kocht ik blauwe lenzen op sterkte om mijn Elsa kostuum af te maken en mede! Ik was blij verrast dat ze mede hadden. Helemaal toen ik Kersen kaneel mede zag, he Emmy? Haha.

Wat wel tof was waren de oude game consoles waar je spelletjes op mocht spelen.

De andere kant met Dealerroom 2 was heel anders. Deze zaal was zo vol met stands dat je bijna niet kon lopen. Maar ook hier waren leuke standjes met Fudge, Funko’s en manga enz. Hier kocht ik de manga van Sword Art Online. De helft van deze zaal was gereserveerd voor workshops en de main stage. Hier kon je onder andere Weerwolven of gamen. Het pastte gewoon allemaal eigenlijk niet in de Venue, of het had anders ingedeeld moeten worden.

Het enige dat ik echt niet vond kunnen was dat ik bij het andere eettentje ik de hele tijd in een lange rij stond en toen ik aan de beurt was ik hoorde dat ze geen bubble tea orders meer aannamen. Terwijl degene die voor mij aan de beurt was wel nog mocht en het zou 30 tot 45 min duren voordat ik weer mocht bestellen. Aan de andere kant hadden ze geen sushi of tayaki en ze gingen ook niet bij maken. Toen haalde ik maar een patatje want ik dacht dat ik mijn muntjes op moest maken.

Gelukkig kwam ik er niet veel later achter dat ik die weer in kon leveren, dat vond ik wel echt super. Dat kan vaak niet.

Al met al heb ik een gezellige dag gehad met mijn vriendin en heb ik leuke dingen gekocht, maar de organisatie en de venue kan een stuk beter.

Waren jullie er ook?

Liefs,

One Comment on “Event: Tomofair”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *