DIY: tips om je boekenkast op te leuken

Bookcasepost Soms zit je zo’n lange tijd tegen dezelfde indeling van je boekenkast aan te kijken dat het wellicht saai wordt. Gelukkig zijn er genoeg manieren om je boekenkast of boekenplanken er wat leuker uit te laten zien, en vaak kosten deze weinig moeite. Vandaag zet ik, Monica, mijn persoonlijke tips voor jullie op een rijtje!

Andere indeling
Ik heb zelf altijd heel saai mijn boeken op alfabetische volgorde in de kast staan, omdat ik dat zelf fijn en overzichtelijk vind. Maar er zijn natuurlijk nog veel andere manieren om je boekenkast in te delen! Je kan je boeken indelen op kleur, op genre, op willekeurige volgorde, op hoogte, of je zet ze andersom neer zodat je tegen witte bladzijdes aankijkt.

Ornamenten of beeldjes
Bij veel andere boekenfans zie ik vaak dat ze funko pops of andere beeldjes in hun boekenkast hebben gezet. Zelf heb ik geen funko’s, maar heb ik wel andere beeldjes op mijn plank erbij gezet. Je kunt het hierbij zo druk of subtiel houden als je zelf wilt!

ornaments

Lichtjes
Ook zie ik vaak dat mensen hun boekenkast hebben aangekleed met bijvoorbeeld kerstlampjes. Deze kun je om de buitenkant van je boekenkast heen hangen, maar je kunt ze natuurlijk ook over je boeken heen draperen, of aan één bepaalde plank vastmaken.

lights

De kast/planken zelf
Je kunt natuurlijk je boekenkast of planken zelf ook opleuken. Dit kan bijvoorbeeld door ze in een leuk kleurtje te schilderen. Een andere optie die ik vaak voorbij zie komen is – in het geval van een boekenkast – de achterwand beplakken met leuk behangpapier.

Plantjes
Dit is er eentje die ik zelf vooral heel erg leuk vind! Bij de Hema kocht ik een setje minivetplantjes en bijbehorende plantenpotjes, en deze heb ik ook in mijn boekenkast staan.

plants

Foto’s of schilderijtjes
Naast beeldjes kun je ook nog lijstjes met foto’s of schilderijen in je boekenkast zetten. Of, als ze erg groot zijn, ze aan de voor- of zijkant van je boekenkast ophangen.

Mooiste covers op display
Laat je mooiste covers met trots zien door ze dwars op de plank te zetten. Het nadeel hiervan is alleen – als je net zo’n volle planken hebt als ik – dat je andere boeken misschien niet meer ziet staan. Echter is dat geen probleem wanneer je genoeg ruimte hebt.

coverdisplay

Hoe zorg jij ervoor dat jouw boekenkast er leuk uitziet?

Liefs,

Monica

5 Comments on “DIY: tips om je boekenkast op te leuken”

  1. Ik vind dit soort dingen altijd er leuk en op mijn losse planken (lees kasten en tafeltjes) heb ik het wel, maar in m’n boekenkast gaat het helaas niet meer omdat er gewoon teveel boeken in staan… xD

  2. Ik heb niet echt één vaste methode maar wel een aantal kleine spulletjes die mijn boekenkasten opvrolijken. Enkele funko dolls bijvoorbeeld, maar ook beeldjes en boekensteunen van mijn favoriete Forever Friends beren, een verzameling bladwijzers, mijn Harry Potter-spulletjes (een zelfgemaakte toverstaf, juweeltjes, … )

    De laatste tijd gebruik ik ook steeds vaker een combinatie van rijen én stapels boeken omdat ik op die manier meer boeken in de kast kan opbergen.

  3. Ik kan er nooit tegen als mijn boeken helemaal naar achter geschoven zijn, zo zonde! Daarom staat er bij mij niks in, behalve boeken, natuurlijk!

  4. Mijn moeder zei vandaag dat ze thuis een boekenkast leeg heeft gehaald en nu is de vraag of ik wat boeken erin kan doen zodat ik zelf meer ruimte heb voor mijn boeken in mijn kamer, dus deze tips komen goed van pas 😀

  5. Ik heb mijn tbr jar, beeldjes, minions enzo in de boekenkast staan. Ook heb ik op 4 planken achter de boeken een lichtstrip zitten die kan veranderen van kleur. Ook heel leuk. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *