Thirteen Reasons Why: het boek vs. de Netflix-serie


Ik kan wel zeggen dat Thirteen Reasons Why een van de meest besproken series van dit moment is. Zelf zat ik al een tijdje naar die serie uit te kijken, omdat ik wist dat het boek erg goed scheen te zijn. Dat kon ik helaas niet bevestigen, omdat ik het boek nog niet gelezen had. En het onwerkelijke is toen gebeurd: ik keek eerst een serie, voordat ik het boek las waar de serie (of film) op gebaseerd is. Toen ik de serie afgekeken had, MOEST ik het boek lezen. Graag vertel ik mijn mening over de serie én over het boek. (Spoilervrij!)

Thirteen Reasons Why. Ik wist niet zo goed wat ik van de serie moest verwachten, juist omdat ik het boek niet gelezen had. Ik moet zeggen dat ik wel echt van plan was om het boek te lezen! Ik bestelde het boek op Bol.com, toen werd aangekondigd vanaf wanneer de serie te zien was. Wanneer ik het boek kocht, duurde het nog weken voordat de serie daadwerkelijk te zien zou zijn. Maar op de een of andere manier ben ik er niet aan toe gekomen om het boek te lezen. Dus ging ik iets doen wat me nog nooit eerder overkwam: een serie (of film) bekijken voordat ik het boek had gelezen. Thirteen Reasons Why keek ik samen met mijn vriend, en hij vond het wel een keer leuk dat ik eens niet wist wat er ging gebeuren, wat ik normaal bij boekverfilmingen wel heb. Ik wist dus eigenlijk niks van het verhaal af, waarna ik ‘leeg’ de serie in ging. Toen ik de eerste aflevering van de serie bekeken had, kon ik niet meer stoppen. Het resultaat: binnen twee dagen had ik alle tien de afleveringen gezien. En ik vond het geweldig.

Stel je voor. Je zit op de middelbare school en bent verliefd – op het meest bijzondere meisje van de klas natuurlijk. Een tijdlang bewonder je haar vanuit de verte. Je weet zeker dat je haar nooit kunt krijgen. En dan opeens, is er die avond. Er gebeurt niets, maar jullie praten, er is een klik, en een belofte van meer.

En dan is ze er opeens niet meer. Ze is dood. Hannah heeft zelfmoord gepleegd. Daarvoor had ze niet één maar dertien redenen. Er zijn, volgens haar, dertien schuldigen. En die klaagt ze persoonlijk aan in een getuigenis die ze op cassettebandjes heeft opgenomen.

En dan liggen opeens die bandjes voor jouw deur… (Beschrijving Bol.com)

De serie vond ik prachtig. Ik vond het filmwerk super goed, de cast was perfect (dat voelde ik aan, ook zonder dat ik het boek gelezen had) en het verhaal sprak me heel erg aan. Het mysterieuze aspect van de cassettebandjes maakte, in mijn ogen, het verhaal alleen maar beter. Nadat ik de serie af had gekeken, besloot ik het boek te lezen. Dit gebeurde niet direct, omdat ik de serie en het verhaal nog even tot mij door liet dringen. Ik vond het zo heftig… Als ik direct het boek zou lezen, was ik bang dat ik in zou storten (figuurlijk). Het zou dan te veel voor mij geweest zijn. Dus een paar weken nadat ik de laatste aflevering had gekeken van de serie, begon ik in het boek. Ook daar werd ik direct ingesleurd, waarna ik het binnen een avond uit had gelezen.

Voor het kijken van deze serie gebeurde er al iets bijzonders, namelijk dat ik aan een serie/film begon zonder vooraf eerst het boek ervan te lezen. Maar na het lezen van het boek, gebeurde er zoiets anders opmerkelijks… Ik vond de Netflix-serie namelijk beter dan het boek! Begrijp me niet verkeerd – het boek was geweldig. Maar de serie vond ik nog geweldiger. Dit komt vooral omdat er gebeurtenissen in de serie plaatsvinden, die niet in het boek plaatsvinden. Ook vind ik de verhaallijnen die in de serie zijn toegevoegd, maar die niet in de boeken zitten, een toevoeging aan het verhaal. Je moet je maar zo voorstellen: het boek telt 232 pagina’s, en dat is verwerkt over tien hele afleveringen die gemiddeld een uur duren. Het kan zijn dat ik de serie leuker vond dat het boek, omdat ik eest de serie keek en daarna pas het boek las. Maar toch. Dit had ik echt niet verwacht.

Zoals jullie wellicht weten, is een tweede seizoen van dit boek aangekondigd. Ik weet niet zo goed wat ik daarvan moet vinden. Aan de ene kant ben ik echt heel excited, maar aan de andere kant is het verhaal na het eerste wel seizoen wel goed afgesloten. Mijn vriend kwam met de theorie: alles waarvan het eerst deel (of seizoen) goed loopt, krijgt een vervolg.

Heb jij dit boek gelezen én de serie gezien? Welke vond jij beter?

Liefs,

One Comment on “Thirteen Reasons Why: het boek vs. de Netflix-serie”

  1. Ik heb ook eerst de serie gekeken en toen het boek gelezen, ik vond de serie ook beter eerlijk gezegd. Vooral omdat de karakters wat meer ‘karakter’ kregen…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *